reklam

reklam

27 Şubat 2017 Pazartesi

6331 Sayılı İş Kanunu Notları

                                                     6331 Sayılı İş Kanunu Notları

1) Bu kanunun hükümlerinin uygulanmadığı yerler nelerdir?

C) a) TSK, genel kolluk kuvvetleri ve MİT faaliyetleri, b) Afet ve acil durum birimlerinin müdahale faaliyetleri, c) ev hizmetleri, d) kendi nam ve hesabına mal ve hizmet üretimi yapanlar, e) Hükümlü ve tutuklulara yönelik infaz hizmetleri sırasında eğitim güvenlik ve meslek edindirme faaliyetleri.

2) Kanuna göre destek elemanı tanımı?

C) Asli görevinin yanında iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili önleme, koruma, tahliye, yangınla mücadele, ilk yardım ve benzeri konularda özel olarak görevlendirilmiş uygun donanım ve yeterli eğitime sahip kişi.

3) Kanuna göre önleme tanımı?

C) İşyerinde yürütülen işlerin bütün safhalarında iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili riskleri ortadan kaldırmak veya azaltmak için planlanan ve alınan tedbirlerin tümü.

4) Kanuna göre risk tanımı?

C) Tehlikeden kaynaklanacak kayıp, yaralanma ya da başka zararlı sonuç meydana gelme ihtimali.

5) Kanuna göre risk değerlendirmesi tanımı?

C) İşyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi, bu tehlikelerin riske dönüşmesine yol açan faktörler ile tehlikelerden kaynaklanan risklerin analiz edilerek derecelendirilmesi ve kontrol tedbirlerinin kararlaştırılması amacıyla yapılması gerekli çalışmalar.

6) Kanuna göre tehlike tanımı?

C) İşyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek, çalışanı veya işyerini etkileyebilecek zarar veya hasar verme potansiyeli.

7) Kanuna göre işverenin yükümlülükleri nedir?

C) a) mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi, tedbir almak organizasyon sağlamak, b) alınan tedbirlere uyulup uyulmadığını izler uygunsuzluğun giderilmesini sağlar, c) risk değerlendirmesi yapar ve yaptırır, d) çalışana görev verirken çalışanın sağlık ve beceri unsurlarını takip eder, e) yeterli bilgi ve becerisi olmayanların tehlikeli yerlere girmemesiyle yükümlüdür.

8) Kanuna göre risklerden korunma ilkeleri nelerdir?

C) a) risklerden kaçınmak, b) kaçınılması mümkün olmayan riskleri analiz etmek, c) risklere kaynağında müdahale etmek, d) işin kişilere uygun hale getirilmesi için işyerlerinin ve ekipmanların tasarımı, e) teknik gelişmelere uyum sağlamak, f) tehlikeli olanı az tehlikeli veya tehlikesizle ikame etmek, g) çalışanlara uygun talimat vermek, h) toplu korunma tertibatlarına kişisel korunmadan öncelik vermek.

9) Kanuna göre risk değerlendirmesi yapılırken hangi hususlar dikkate alınmalı?

C) a) belirli risklerden etkilenecek çalışanların durumu, b) kullanılacak iş ekipmanı ile kimyasal madde ve bazı müstahzarların seçimi, c) işyerinin tertip ve düzeni, d) genç yaşlı gebe emziren gibi özel çalışanların durumu. İşveren yapılacak risk değerlendirmesi sonucu iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri ile kullanılması gereken koruyucu donanım ve ekipmanları belirler bunların maliyetini işçiye yansıtamaz.

10) Kanuna göre tahliye durumunda işverenin yükümlülükleri?

C) Ciddi yakın ve önlemeyen tehlikenin meydana gelmesi durumunda işveren; a) çalışanların derhal işi bırakarak çalışma yerlerinden ayrılıp güvenli bir yere gidebilmeleri için önceden gerekli düzenlemeleri yapar ve çalışanlara bilgi verir, b) durumun devam etmesi halinde çalışanların işe devam etmesini isteyemez. Böyle durumlarda işçiler dikkatsizlik ve umursamazlık olmadığı durumlarda yaptıkları müdahaleden dolayı sorumlu tutulamaz.



11) Kanuna göre iş kazası ve meslek hastalıklarının kayıt     ve bildirimi nasıl olur?

C) İşveren; a) iş kazalarını kazadan sonraki 3 iş günü içerisinde SGK’ya bildirmelidir, b) İşyeri hekimi kendisine bildirilen meslek hastalıklarını öğrendiği tarihten itibaren 3 iş günü içinde SGK’ya, c) İşyeri hekimi meslek hastalığı tanısı koyduğu hastaları SGK’ya sevk etmeli.

12) Kanuna göre sağlık gözetimi hangi durumlarda yapılmalıdır?

C) İşveren; çalışanların işyerinde maruz kalabilecekleri sağlık ve güvenlik risklerini dikkate alarak sağlık gözetimine tabi tutulmalarını sağlar. A) işe girişlerde, b) iş değişikliğinde, c) iş kazası, meslek hastalıkları, sağlık nedeniyle işten uzak kalıp tekrar dönen işçiler için, d) işin devamı süresince, çalışanın ve işin niteliği ile işyeri tehlike sınıfının Bakanlıkça belirlenen düzenli aralıklarla. Tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinde çalışanlar işe uygundur raporu almadan çalıştırılamaz.

13) Kanuna göre çalışan temsilcisi?

C) 2-50 arası 1, 51-100 arası 2, 101-500 arası 3, 501-1000 arası 4, 1001-2000 arası 5, 2001-2001+ arası 6 temsilci işveren tarafından riskler ve dengeler göz önüne alınarak atanabilir. Çalışan temsilcileri özel olarak eğitilmelidir.

14) Kanuna göre Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi hakkında bilgi.


C) Bakanlık İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü, Çalışma Genel Müdürü, İş Teftiş Kurulu Başkanı ve SGK’dan bir genel müdür tarafından kurulur. Ayrıca Bilim, sanayi, teknoloji çevre, enerji ve tabii kaynaklar, gıda , tarım ve hayvancılık milli eğitim ile sağlık bakanlığından birer genel müdür. Konseyin sekretaryası İSGGM’ce yürütülür. Konsey yılda iki kez olağan toplanır.

0 yorum:

Yorum Gönder