SORU ÇÖZÜMLERİ KONU ANLATIMLARI dinle

Podcast dinle hukuk dil motivasyon

reklam

reklam

25 Şubat 2017 Cumartesi

BOŞLUK DOLDURMA SORU CEVAP ŞEKLİNDE



Bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişiye .............., işçi çalıştıran gerçek veya tüzel kişiye yahut tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlara ...................., işçi ile işveren arasında kurulan ilişkiye ...... ................... denir.

CEVAP: İŞÇİ – İŞVEREN -  İŞ İLİŞKİSİ
 İşveren tarafından mal veya hizmet üretmek amacıyla maddî olan ve olmayan unsurlar ile işçinin birlikte örgütlendiği birime ................. denir.

CEVAP: İŞYERİ
İşveren adına hareket eden ve işin, işyerinin ve işletmenin yönetiminde görev alan kimselere ................... ................. denir. Bu sıfatla işçilere karşı işlem ve yükümlülüklerinden doğrudan ................. sorumludur.

CEVAP: İŞVEREN VEKİLİ – İŞVEREN
Bir işverenden, işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerinde veya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerinde aldığı işte çalıştıran diğer işveren ile iş aldığı işveren arasında kurulan ilişkiye ................................................................... denir.

CEVAP: ASIL İŞVEREN-ALT İŞVEREN İLİŞKİSİ
4857 Sayılı İş Kanunu kapsamına giren nitelikte bir işyerini kuran, her ne suretle olursa olsun devralan, çalışma konusunu kısmen veya tamamen değiştiren veya herhangi bir sebeple faaliyetine son veren ve işyerini kapatan işveren, işyerinin unvan ve adresini, çalıştırılan işçi sayısını, çalışma konusunu, işin başlama veya bitme gününü, kendi adını ve soyadını yahut unvanını, adresini, varsa işveren vekili veya vekillerinin adı, soyadı ve adreslerini ……………………………………………………………………………………………………….. bildirmek zorundadır.

CEVAP: 1 AY İÇİNDE BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE
Alt işveren; kendi işyerinin tescili için asıl işverenden aldığı yazılı alt işverenlik sözleşmesi ve gerekli belgelerle birlikte, birinci fıkra hükmüne göre bildirim yapmakla yükümlüdür. Bölge müdürlüğünce tescili yapılan bu işyerine ait belgeler gerektiğinde iş müfettişlerince incelenir. İnceleme sonucunda muvazaalı işlemin tespiti halinde, bu tespite ilişkin gerekçeli müfettiş raporu işverenlere tebliğ edilir. Bu rapora karşı tebliğ tarihinden itibaren …………………….. içinde işverenlerce yetkili iş mahkemesine itiraz edilebilir.

CEVAP: 30 İŞ GÜNÜ
İtiraz üzerine görülecek olan dava basit yargılama usulüne göre …………………….. içinde sonuçlandırılır. Mahkemece verilen kararın temyizi hâlinde Yargıtay …………. içinde kesin olarak karar verir. Kamu idarelerince bu raporlara karşı yetkili iş mahkemelerine itiraz edilmesi ve mahkeme kararlarına karşı diğer kanun yollarına başvurulması zorunludur.

CEVAP: 4 AY – 6 AY
Asıl işveren-alt işveren ilişkisinin kurulması, bildirimi ve işyerinin tescili ile yapılacak sözleşmede bulunması gerekli diğer hususlara ilişkin usul ve esaslar, ………………………………………………………………………… tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.

CEVAP: ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI
İş ilişkisinde dil, ırk, renk, cinsiyet, engellilik, siyasal düşünce, felsefî inanç, din ve mezhep ve benzeri sebeplere dayalı ayrım yapılamaz. İşveren, esaslı sebepler olmadıkça tam süreli çalışan işçi karşısında kısmî süreli çalışan işçiye, belirsiz süreli çalışan işçi karşısında belirli süreli çalışan işçiye farklı işlem yapamaz. İşveren, biyolojik veya işin niteliğine ilişkin sebepler zorunlu kılmadıkça, bir işçiye, iş sözleşmesinin yapılmasında, şartlarının oluşturulmasında, uygulanmasında ve sona ermesinde, cinsiyet veya gebelik nedeniyle doğrudan veya dolaylı farklı işlem yapamaz. Aynı veya eşit değerde bir iş için cinsiyet nedeniyle daha düşük ücret kararlaştırılamaz. İşçinin cinsiyeti nedeniyle özel koruyucu hükümlerin uygulanması, daha düşük bir ücretin uygulanmasını haklı kılmaz.  İş ilişkisinde veya sona ermesinde yukarıdaki fıkra hükümlerine aykırı davranıldığında işçi, ……………………………………….. ücreti tutarındaki uygun bir tazminattan başka yoksun bırakıldığı haklarını            da talep edebilir.
 
CEVAP: 4 AYA KADAR
İşyeri veya işyerinin bir bölümünün devir halinde, devirden önce doğmuş olan ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlardan devreden ve devralan işveren birlikte sorumludurlar. Ancak bu yükümlülüklerden devreden işverenin sorumluluğu devir tarihinden itibaren …………….ilesınırlıdır.
CEVAP: 2 YIL

Geçici iş ilişkisi ile çalıştırılan işçi sayısı, işyerinde çalıştırılan işçi sayısının ………………………….. geçemez. Ancak, on ve daha az işçi çalıştırılan işyerlerinde …………… işçiye kadar geçici iş ilişkisi kurulabilir.

CEVAP: DÖRTTE BİRİ – BEŞ
Geçici işçi çalıştıran işveren, iş sözleşmesi feshedilen işçisini fesih tarihinden itibaren …………………….. geçmeden geçici iş ilişkisi kapsamında çalıştıramaz.
CEVAP: ALTI AY
Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekir.
            İş sözleşmeleri;
 İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak ………………………. sonra,
İşi altı aydan birbuçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak …………………………………….. sonra,
İşi birbuçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak ……………………………. sonra,
İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak ………………………… sonra,
Feshedilmiş sayılır.
Bu süreler asgari olup sözleşmeler ile artırılabilir.
Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek            zorundadır.

CEVAP: 2 – 4 –  6 – 8
Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az ……………………………………. kıdemi olan  işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır. Yer altı işlerinde çalışan işçilerde kıdem şartı aranmaz.

CEVAP: 6 AYLIK
İş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren ……………………………… içinde iş mahkemesinde dava açabilir. Taraflar anlaşırlarsa uyuşmazlık aynı sürede özel hakeme götürülür.
CEVAP: 1 AY

Dava seri muhakeme usulüne göre ……………………….. içinde sonuçlandırılır. Mahkemece verilen kararın temyizi halinde, Yargıtay bir ay içinde kesin olarak karar verir.

CEVAP: 2 AY
İşverence geçerli sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli olmadığı mahkemece veya özel hakem tarafından tespit edilerek feshin geçersizliğine karar verildiğinde, işveren, işçiyi bir ay içinde işe başlatmak zorundadır. İşçiyi başvurusu üzerine işveren bir ay içinde işe başlatmaz ise, işçiye en az ………………………….. ve en çok …………………………… ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlü olur.

CEVAP: 4 – 8
İşçi kesinleşen mahkeme veya özel hakem kararının tebliğinden itibaren ……………………………….. içinde işe başlamak için işverene başvuruda bulunmak zorundadır. İşçi bu süre içinde başvuruda bulunmaz ise, işverence yapılmış olan fesih geçerli bir fesih sayılır ve işveren sadece bunun hukuki sonuçları ile sorumlu olur.

CEVAP: 10 İŞGÜNÜ
İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından  …………………………………. içinde yazılı olarak  kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz.
CEVAP: 6 İŞGÜNÜ

Bildirim süreleri içinde işveren, işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama iznini iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan vermeye mecburdur. İş arama izninin süresi günde ………………………….. az olamaz ve işçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilir. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatmak ve bu durumu işverene bildirmek zorundadır.

CEVAP: 2 SAATTEN
İşveren yeni iş arama iznini vermez veya eksik kullandırırsa o süreye ilişkin ücret işçiye ödenir.
İşveren, iş arama izni esnasında işçiyi çalıştırır ise işçinin izin kullanarak bir çalışma karşılığı olmaksızın alacağı ücrete ilaveten, çalıştırdığı sürenin ücretini ……………………. zamlı öder.

CEVAP: %100
İşveren; ekonomik, teknolojik, yapısal ve benzeri işletme, işyeri veya işin gerekleri sonucu toplu işçi çıkarmak istediğinde, bunu en az ………………………… önceden bir yazı ile, işyeri sendika temsilcilerine, ilgili bölge müdürlüğüne ve Türkiye İş Kurumuna bildirir.

CEVAP: 30 GÜN
İşyerinde çalışan işçi sayısı:  
20 ile 100 işçi arasında ise, en az ……….. işçinin,
101 ile 300 işçi arasında ise, en az …………………………. oranında işçinin,
301 ve daha fazla ise, en az …………. işçinin,
Toplu işten çıkarma sayılır.

CEVAP: 10 - % 10 – 30
Fesih bildirimleri, işverenin toplu işçi çıkarma isteğini bölge müdürlüğüne bildirmesinden ………………………….. sonra hüküm doğurur.

CEVAP: 30 GÜN
İşverenler, elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde …………….. engelli, kamu işyerlerinde ise …………………………… engelli ve …………………… eski hükümlü işçiyi veya 21/6/1927 tarihli ve 1111 sayılı Askerlik Kanunu veya 16/6/1927 tarihli ve 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu kapsamına giren ve askerlik hizmetini yaparken 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 21 inci maddesinde sayılan terör olaylarının sebep ve tesiri sonucu malul sayılmayacak şekilde yaralananları meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler. Aynı il sınırları içinde birden fazla işyeri bulunan işverenin bu kapsamda çalıştırmakla yükümlü olduğu işçi sayısı, toplam işçi sayısına göre hesaplanır.

CEVAP: %3 - %4 - %2
Ücret alacaklarında zamanaşımı süresi ………………………

CEVAP: 5 YIL
Ücreti ödeme gününden itibaren ………………….. içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. Bu nedenle kişisel kararlarına dayanarak iş görme borcunu yerine getirmemeleri sayısal olarak toplu bir nitelik kazansa dahi grev olarak nitelendirilemez. Gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır.
CEVAP: 20 GÜN


İş sözleşmesi ile çalışan ve bu Kanunun kapsamında olan veya olmayan her türlü işçinin ekonomik ve sosyal durumlarının düzenlenmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca Asgari Ücret Tespit Komisyonu aracılığı ile ücretlerin asgari sınırları en geç …………………………. bir belirlenir.
CEVAP: 2 YIL
Asgari Ücret Tespit Komisyonunun sekretarya hizmetleri, ……………………………………….  tarafından yerine getirilir.
CEVAP: ÇSGB
Fazla çalışma, Kanunda yazılı koşullar çerçevesinde, haftalık ……………………………..… çalışmalardır.
Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının ……………………….. yükseltilmesi suretiyle ödenir.

CEVAP: 45 SAAT İ AŞAN - %50
Haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle …………………………… belirlendiği durumlarda haftalık çalışma süresini aşan ve …………………………..  kadar yapılan çalışmalar fazla sürelerle çalışmalardır. Fazla sürelerle çalışmalarda, her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının ………………….  yükseltilmesiyle ödenir.

CEVAP: 45 SAATİN ALTINDA – 45 SAATE KADAR - %25
Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi isterse, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında ………………………………., fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında ………………………………………………….. serbest zaman olarak kullanabilir.
CEVAP: 1 SAAT 30 DAKİKA – 1 SAAT 15 DAKİKA
İşçi hak ettiği serbest zamanı ………………. zarfında, çalışma süreleri içinde ve ücretinde bir kesinti olmadan kullanır.
CEVAP : 6 AY
Fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda ……………………………. fazla olamaz.

CEVAP: 270 SAAT
Yer altında maden işlerinde çalışan işçiler, haftalık ……………………………. saati aşan her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının ……………………………… az olmamak üzere arttırılması suretiyle ödenir.
CEVAP: 37,5 SAAT -  %100
Seferberlik sırasında ve bu süreyi aşmamak şartıyla yurt savunmasının gereklerini karşılayan işyerlerinde fazla çalışmaya lüzum görülürse işlerin çeşidine ve ihtiyacın derecesine göre …………………………………………… günlük çalışma süresini, işçinin en çok çalışma gücüne çıkarabilir.

CEVAP: BAKANLAR KURULU
Saat ücreti ile çalışan işçilerin tatil günü ücreti saat ücretinin …………………………. katıdır.

CEVAP: YEDİBUÇUK KATI
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;
Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ………….. günden,
 Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara …………………………günden,
Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara ……………………….. günden, az olamaz.
CEVAP: 14 – 20 – 26
Yer altı işlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin süreleri ……………………. arttırılarak uygulanır.
CEVAP: DÖRDER GÜN
Onsekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi ……………………………………… az olamaz.
CEVAP: 20 GÜN
Yıllık ücretli izinleri işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olanlara istemde bulunmaları ve bu hususu belgelemeleri koşulu ile gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere işveren toplam ………………………………….. kadar ücretsiz izin vermek zorundadır. İşveren, işyerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izinlerini gösterir  izin kayıt belgesi tutmak zorundadır.
CEVAP: 4 GÜNE
Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok ……………………… saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır.
CEVAP: 45
Yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi; günde en çok ……………………………, haftada en çok ………………………………… saattir.
CEVAP: YEDİBUÇUK – OTUZYEDİBUÇUK
Denkleştirme süresi toplu iş sözleşmeleri ile …………………….. kadar artırılabilir.
CEVAP: 4 AY
Turizm sektöründe dört aylık süre içinde işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşamaz; denkleştirme süresi toplu iş sözleşmeleri ile ……………………….. kadar artırılabilir.
CEVAP: 6 AY
Günlük çalışma süresinin ortalama bir zamanında o yerin gelenekleri ve işin gereğine göre ayarlanmak suretiyle işçilere;
Dört saat veya daha kısa süreli işlerde ……………….
Dört saatten fazla ve yedibuçuk saate kadar (yedibuçuk saat dahil) süreli işlerde ……………………………..
Yedibuçuk saatten fazla süreli işlerde …………………………
Ara dinlenmesi verilir.
CEVAP: 15 DK – YARIM SAAT – BİR SAAT
Çalışma hayatında "gece" en geç saat ……………………….. başlayarak en erken saat ……………………. kadar geçen ve her halde ………………………. süren dönemdir.
CEVAP: 20:00 – 06:00 – EN FAZLA 11 SAAT
İşçilerin gece çalışmaları ……………………………… geçemez.
CEVAP: 7,5 SAAT
Postası değiştirilecek işçi kesintisiz en az ………………………. dinlendirilmeden diğer postada çalıştırılamaz.
CEVAP: 11 SAAT

…………………….. yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaktır. Ancak, ……………………. yaşını doldurmuş ve zorunlu ilköğretim çağını tamamlamış olan çocuklar; bedensel, zihinsel, sosyal ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamına engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilirler.
CEVAP: 15 – 14
Zorunlu ilköğretim çağını tamamlamış ve örgün eğitime devam etmeyen çocukların çalışma saatleri günde ……………………ve haftada ……………… saatten fazla olamaz.
CEVAP: 7 – 35
Okul öncesi çocuklar ile okula devam eden çocukların eğitim dönemindeki çalışma süreleri, eğitim saatleri dışında olmak üzere, en fazla günde ………………………… ve haftada ………………………… saat olabilir.
CEVAP: 2 – 10
Maden ocakları ile kablo döşemesi, kanalizasyon ve tünel inşaatı gibi yer altında veya su altında çalışılacak işlerde …………………………….yaşını doldurmamış erkek ve her yaştaki kadınların çalıştırılması yasaktır.
CEVAP: 18
Onsekiz yaşını doldurmuş kadın işçilerin gece postalarında çalıştırılmasına ilişkin usul ve esaslar ……………………………………………… görüşü alınarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca hazırlanacak bir yönetmelikte gösterilir.
CEVAP: SAĞLIK BAKANLIĞI
Kadın işçilerin doğumdan önce …………… ve doğumdan sonra ……………………….hafta olmak üzere toplam ……………….. haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır.
CEVAP: 8 – 8 – 16
Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye ……………………….. süre eklenir.



CEVAP: 2 HAFTA
Sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki ……………………………… kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir.
CEVAP: 3 HAFTA

Doğumda veya doğum sonrasında annenin ölümü hâlinde, doğum sonrası kullanılamayan süreler babaya kullandırılır. …………………………..doldurmamış çocuğu evlat edinen eşlerden birine veya evlat edinene çocuğun aileye fiilen teslim edildiği tarihten itibaren ………………………….. analık hâli izni kullandırılır.

CEVAP: 3 YAŞ – 8 HAFTA
Kullanılan doğum sonrası analık hâli izninin bitiminden itibaren çocuğunun bakımı ve yetiştirilmesi amacıyla ve çocuğun hayatta olması kaydıyla kadın işçi ile üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere istekleri hâlinde birinci doğumda ………….. gün, ikinci doğumda ……………. gün, sonraki doğumlarda ise ……………………. gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilir. Çoğul doğum hâlinde bu sürelere otuzar gün eklenir. Çocuğun engelli doğması hâlinde bu süre …………………….. gün olarak uygulanır. Bu fıkra hükümlerinden yararlanılan süre içerisinde süt iznine ilişkin hükümler uygulanmaz.

CEVAP: 60 – 120 – 180 – 360
Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam ………………………….süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kulllanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.

CEVAP: BİRBUÇUK SAAT

1 yorum: