reklam

reklam

11 Nisan 2017 Salı

Tüm-İşçiler-İçin-İSG-Talimatları




1.       İşyerine dinlenmiş ve zinde olarak geliniz. Geç saatlerde yatarak işe uykusuz gelmek, ertesi gün özellikle öğleden sonra sizi iş kazasına uğramaya hazır hale getirir. İşe başlamadan önce uygun kişisel koruyucu donanımınızı  (baret, iş ayakkabısı,reflektörlü  yelek, emniyet kemeri,  iş gözlüğü vb.) eksiksiz olarak kuşanınız, bunları kullanmayanları uyarınız.
2.       Sağlığınıza dikkat ediniz. Kullandığınız ağrı kesiciler algı azalmasına neden olarak reflekslerinizi zayıflatır, baş dönmeleri ve dikkat dağınıklığı kazaya zemin hazırlar, bu gibi durumlarda raporlu değil iseniz ustabaşınızdan yerde yapılabilecek uygun bir iş isteyiniz. Böyle durumlarda yüksekte çalışmaktan kaçınınız.
3.       Bilmediğiniz hiçbir işe karışmayın. Çalışan makinalarda bakım, ayar, temizlik ve tamire girişmeyin.Şantiyede elektrik ile ilgili arızaları şantiye elektrikçisine bildirin. Şantiyede hiç kimse kendi başına  elektrik işlerine müdahalede bulunmayacak, sorumlu elektrikçiden başkası elektrik arızalarına müdahale etmeyecek, aksi durumda tüm sorumluluk ona ait olacak ve disiplin işlemine maruz kalacaktır.
4.       Çalışmaya başlarken üzerinizde yüzük, zincir, kolye, kol saati vb. takılar olmamasını dikkat ediniz.
5.       Sarkıntılı, bol veya düğmelenmemiş elbiseler,şalvar, boyun bağı, atkı, kravat gibi giysiler çevreye takılarak size tehlike oluşturabileceği gibi, alevli çalışmalarda da tutuşmanıza neden olabileceğinden, daima pamuk, keten gibi uygun malzemeden yapılmış ter emici ve kolay tutuşmayanuygun bir iş elbisesini giyiniz.
6.       İlgili amirinizden aldığınızemirler doğrultusunda çalışınız, kendiliğinizden ve habersiz olarak hiçbir işe gitmeyiniz. Kuyu, galeri, tank gibi kapalı yerlerde gözcüsüz ve emniyet kemersiz çalışmayınız, gaz varlığını işe başlamadan önce araştırınız.
7.       Dinlenme aralarında kamyon, iş makinası gibi araçların gölgesinde uyumayınız ve bunlara yaslanmayınız.
8.       Şantiye sahası içinde genel temizlik ve hijyen şartlarına riayet ediniz.
9.       Malzeme taşıma ve ağırlık işlemlerinde, taşıma tekniklerine uygun hareket ediniz, yükleri vücudunuza yakın olarak ve bacak kaslarınızı yardımıyla kaldırınız, ağır yüklerde yardım alınız veya makinalardan ( el arabası, caraskal, vinç vb.) faydalanınız. Vinçlerin etki sahasında ve asılı yük altında durmayınız.
10.   İş görürken ve malzeme kullanırken, malzeme ve el aletlerinin özelliklerine ve çalıştırma tekniklerine uygun hareket ediniz, aletleri imal gayelerine uygun olarak kullanınız.
11.   Boğulma ve zehirlenme riski olan kapalı alanlara özel yazılı izin olmadan ve önlemler alınmadan girmeyiniz.
12.   Kullanılacak el aletleri, ahşap saplı ise saplarının budaksız, kıymıksız, çatlaksız, düzgünolduğundan ve aletin boşluksuz olarak sapa iyi oturmuş olmasına dikkat ediniz. Fırlayıp gidecek çekiç ve keser başlarının ciddi kazalara yol açacağını unutmayarak bunları dikkatlice kontrol etmeden işe başlamayınız.
13.   Çalışırken çevrenin güvenliğini de dikkate alınız, yarım kalan işlerden bir sonraki vardiyaya yazılı olarak bilgi veriniz, iş bitiminde çalışma ortamını temiz ve tertipli bırakınız, çalışma mahalli ve koğuşlardan ayrılırken yangına sebebiyet verebilecek ısı kaynaklarını izole ediniz veya kapatınız, prizde alet bırakmayınız.
14.   Binalara girişlerde sundurmalı girişleri kullanınız, ensiz,  korkuluksuz ve çürük geçitleri rapor ediniz.
15.   1,5 metreden derin kazılarda şev (eğim) verilmemiş ve iksayapılmamış ise çalışmama hakkınızı kullanınız.
16.   Yüksekte çalışırken ilgili talimatlara uyunuz ve emniyet kemerinizi kullanınız. Boşluk kenarlarında seyyar merdiven kullanımı yasak olup buralarda korkuluklu sehpa tipi iskeleler kullanılacaktır, yer değiştirmelerde seyyar iskeleden inilmiş veçalışırken  tekerleklerin en az  ikisi kilitlenmiş olacaktır.
17.   Temizlik yaparken alt kattakilerin üzerine düşecek şekilde yukarıdan kesinlikle malzeme atmayınız, bu iş için yapılmış kanalları veya kapalı malzeme sepetlerini kullanınız.
18.   İş bitiminde ve dinlenme aralarında uzun manivela, kürek ve buna benzer tüm aletleri,başkalarının takılmayacağı ve onlar için tehlike oluşturmayacağı bir şekilde bırakınız.
19.   Şantiye sahası içinde görünür olunuz ve reflektörlü yeleğinizi sürekli giyiniz. İş makinalarının etki sahasında (20 metre) dolaşmayınız, geçmek zorunda kaldığınızda operatör ile göz teması sağlayıp anlaşmadan geçmeyiniz.
20.   Temel, yarma, kuyu, açık logar gibi yüksekten düşme veya bina ve vinçlerden üzerinize malzeme düşmesi ihtimali olan yerlerde, seyir ve çalışma esnasında dikkatli olunuz, gerektiğinde iş planlaması talep ediniz.


0 yorum:

Yorum Gönder