SORU ÇÖZÜMLERİ KONU ANLATIMLARI dinle

Podcast dinle hukuk dil motivasyon

reklam

reklam

11 Nisan 2017 Salı

ŞANTİYE ACİL DURUM PLANININ HAZIRLANMASI






ŞANTİYE ACİL DURUM PLANININ HAZIRLANMASI

1- Şantiye Şefi ve İSG Sorumlusu şantiyenin kurulması sırasında ŞANTİYE ACİL DURUM PLANINI hazırlar. Acil Durum Planı hazırlanırken atanan personelin isimleri, telefonları ve müracaat edilecek kamu ve özel kuruluşların telefonları bu plana kaydedilir.
2- Tehlike anında çalışanların toplanması için ACİL TOPLANMA YERİ tespit edilir ve levha ile tanımlanır. Acil toplanma yeri ve uygulamaları hakkında İSG Sorumlusu tarafından çalışanlara bilgi verilir.
3- İş kazası durumunda gidileceksağlık kuruluşlarının adres ve telefonları ilegerektiğinde oraya en çabuk bir şekilde ulaşılabilmesi için izlenecek yol güzergâhını gösteren bir krokiyi hazırlar. Bu kroki ile Acil Durum Planı herkesin görebileceği uygun bir yere asılır, gerektiğinde güncelleştirilir.
4-Çalışanlara bu planlar ve yapılacak işler hakkında İSG Birimince bilgi verilir.

YANGINDA YAPILACAKLAR
1. Şantiyede yangın çıkması halinde yangını ilk gören personel dışarı çıkarak YANGIN VARdiye 3 defa bağırarak, yangının çalışanlara duyurulmasını sağlar.
2. Yangın çok küçük çaplı ise yangını gören personel en yakın yangın söndürme tüpüne ulaşarak yangının söndürülmesini sağlar, elektrik yangını ise su kullanmaz.
3. Yangının büyük çaplı olması halinde planda belirtilen Yangın Söndürme Ekibine haber verilir. Yangın Söndürme Ekibi yangına gerekli müdahaleyi yapar.

YANGIN EKİPLERİ ŞUNLARDAN OLUŞUR: (Vardiyalı çalışmalarda ekip sayıları vardiya sayısınca arttırılır)
1-YANGIN SÖNDÜRME EKİBİ (3 PERSONELDEN OLUŞUR) ŞUNLARI YAPACAKTIR:
1.1-Ekip şantiyedeki yangın çıkan bölümün elektriğini ana şalterden kesecektir.
1.2- Yangın söndürme tüplerini alarak yangına müdahale edecektir. Ayrıca gerekiyor ise yangın dolaplarında bulunan yangın hortumları ile yangına su sıkarak (basınçlı su sisteminin elektriği ayrı bir yerden veya jeneratörden beslenmiş olmalıdır) müdahale edecektir.

2-KURTARMA EKİBİ(3 PERSONELDEN OLUŞUR) ŞUNLARI YAPACAKTIR:
2.1- Yangın mahallinde ve binada bulunan tüm personelin tahliyesini yaparak toplanma yerinde toplanmalarını sağlayacaktır.
2.2-Yangın mahallinde bulunan yanıcı malzemeleri ve yangında öncelikli olarak kurtarılacak malzemeleri yangın mahallinden uzaklaştıracaktır.

3- KORUMA EKİBİ(2 PERSONELDEN OLUŞUR) ŞUNLARI YAPACAKTIR:
3.1- Yangın öncelikle kendi imkanlarımızla söndürülecektir. Yangının büyüme veya söndürülmeme riski olması halinde, acil durum planında belirtilen koruma personeli tarafından ACİL: 110 no’lu telefon aranarakBüyükşehir Belediyesi İtfaiyesi’ne haber verilecektir.
3.2- Yangında kurtarılan malzemelerin korumasını yapacaktır. Dışarıdan gelen yetkisiz ve şüpheli kişiler için önlem alacaktır.
3.3- Personelin sayımını yapar, kayıp ve eksik personeli tespit eder, kayıpların muhtemel olabileceği yerleri araştırır.

4-İLK YARDIM EKİBİ (2 PERSONELDEN OLUŞUR) ŞUNLARI YAPACAKTIR:
4.1- Yangın, deprem veya iş kazasında yaralanan personele İlk Yardım Ekibi tarafından ilk yardım yapılacaktır.
4.2- Sağlık kuruluşuna gönderilmesi gereken personel için öncelikle şantiyede hazır bekletilen ambulans çağrılacak ve işyeri hekimine bilgi verilecektir. Yaralıların fazla olması durumunda 112No’lu telefonu çevirerek Hızır Acil Servisten ambulans istenecek ve en kısa sürede kazazedenin SGK Hastanesine veya uygun olan en yakın hastaneye iletilmesi sağlanacaktır. Normal araçla götürülebilecek personel şirketin müsait olan aracıyla sevk edilir. Yaralıya bir personel refakat edecektir.
4.3- İlk yardım ekibi personelin normal çalışırken hastalanması veya iş kazası geçirmesi durumunda da gerekli müdahaleyi yapacaktır.
5- İtfaiye geldiğinde tüm ekipler ve çalışanlar itfaiyenin emrine gireceklerdir.
6- Yangın söndürüldüğünde, iş kazası oluşumunda ve deprem sonrasında, İSG Sorumlusu/Yönetim Temsilcisi tarafından olay yeri gezilerek,fotoğraf çekilerek, şahitler dinlenerek durum tespiti yapılır vebir inceleme raporuhazırlanır. Bu rapor ilgili kurumlara talepleri halinde verilir. Ayrıca kamu kurumlarının düzenlediği rapor ve tutanaklara da talep halinde refakat edilir.

DEPREMDE YAPILACAKLAR
Şantiyede deprem olması halinde doğal afet müdahale ekibi tarafından İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün 0.342 336 26 92 veya 0.342.335 65 00no’lu telefonuna (Fax:342.3360631) haber verilecek ve duruma göre şantiyede işveren vekili ve İSG Birimince oluşturulacak ekiplerce duruma telaş ve karışıklığa mahal verilmeden müdahale edilerek gereken kurtarma işlemi başlatılacaktır.

ELEKTRİK ARIZASINDA YAPILACAKLAR
Acil durum planında görevlendirilen personel tarafından TEDAŞ Elektrik Arızaları 186 no’lu telefonu aranarak bilgi verilir ve takibi yapılır. Ark yaparak yangın tehlikesi oluşturabilecek bölümlerin mümkün ise şantiyeye ait panolardan akımı kesilir, TEDAŞ’ın yüksek gerilim panolarına müdahale edilmez.

ÇEVRE KAZASINDA YAPILACAKLAR
Acil durum planında görevlendirilen personel tarafından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 0.342.220 34 07no’lu telefonu aranarak bilgi verilir ve alınan talimat doğrultusunda hareket edilir. Zararlı kimyasalların dökülmesi ve saçılması durumunda malzemelerin MSDS’nde (Malzeme Güvenlik Bilgi Formlarında) yer alan bilgilere göre müdahalede bulunulur.
ANİ KİRLİLİK
1. Kaza ve başka nedenlerle ani kirlilik yaşanması halinde kirliliğe neden olan kimyasalın özelliklerine göre aksiyon planı doğrultusunda ilgili personel gerekli önlemleri alacak ve Şantiye Şefine haber verecektir.
2. Kirlenmiş olan bölge koruma altına alınarak (tehlikeli atığın) çevreye yayılması önlenecektir.
3. Kirlenmiş olan toprak ise kirlenen kısım sıyrılarak toplanır ve bir torba veya benzer uygun şeylere konularak tehlikeli atık bölgesine kaldırılır. Tehlikeli atık olmayan kirlenmelerde temizlenen atıklar çöp bidonuna konularak bertaraf edilmesi sağlanır.
4. Kirliliğin boyutuna ve büyüklüğüne göre gerekiyor ise Şantiye Şefi tarafından Çevre İl Müdürlüğüne bilgi verilir. Çevre İl Müdürlüğünün vereceği talimat doğrultusunda hareket edilir.

ŞANTİYE ATIK TOPLAMA BÖLGE VE DEPOLARININ OLUŞTURULMASI
1-Şantiye Şefi ve İSG Sorumlusu şantiyenin kurulması sırasında tehlikeli atıkların ve diğeratıkların toplanacağı bölgeleri belirler ve buralar levhalarla tanımlanır. Atıkların bu bölgelerde toplanmasını sağlanır.
2-Tehlikeli atıklar, Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmenliğine göre elden çıkartılır ve Ulusal Atık Taşıma Formu düzenlenir.

İŞ KAZASI VE ÇEVRE KAZASI SONRASI YAPILACAK İŞLEMLER
1- İlgili mevzuat doğrultusunda uygun çalışmalar başlatılır. Çevre kazasının çeşidine, büyüklüğüne ve önemine uygun olarak şantiye yetkilileri (Şantiye Şefi ve İSG Sorumlusu) tarafından yapılacak çalışmalar belirlenir.
2- İş kazasında ise, kazazede sayısı ve kazanın oluş biçimine uygun olarak ilk yardım sonrası işyeri hekimince uygun görülen sağlık kuruluşlarına kazazedelerin sevki gerçekleştirilir. Bunun için ambulans temin edilir. Şantiye Şefi ve İSG Sorumlusu tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının İş Yeri Kaza Bildirim Formu düzenlenir. Form yasal süresi olan 3 işgünü içerisinde SGK Gaziantep İl Müdürlüğüne gönderilir.
3- İSG Sorumlusu kaza yerinin fotoğrafını çeker, gezerek durum tespiti yapar ve inceleme raporu hazırlar. Bu rapor istendiğinde ilgili kurumlara verilir. Ayrıca kamu kurumlarının düzenlediği raporlara/tutanaklara müdahil olunur ve refakat edilir.


4- İş kazaları, iş Yeri Kaza Bildirim Formu düzenlenmese dahi mutlaka Kaza Takip Listesine kayıt edilerek kazaların takibi ve istatistiği yapılır ve tekrar olmaması için gerekli çalışmalar düzeltici ve önleyici faaliyetler başlatılır.

0 yorum:

Yorum Gönder